Sportdranken

Sportdranken helpen je voor, tijdens en na de inspanning bij het aanvullen van vocht, koolhydraten (suikers) en/of elektrolyten (zouten). Je kan hierbij kiezen voor bruistabletten of poeder om in samenwerking met water de sportdrank aan te maken.

In principe heb je geen sportdrank nodig bij een inspanning van minder dan een uur. Je lichaam beschikt namelijk over een energievoorraad. Sport je langer, dan put je diep in die voorraad. Naast het op peil houden van je vochtbalans, moet je je lichaam dan ook van voldoende energie voorzien. En daarbij kunnen sportdranken helpen.  

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten sportdranken: hypotone, isotone en hypertone. De onderverdeling gebeurt op basis van de osmotische waarde ervan: de verhouding opgeloste deeltjes koolhydraten en zouten in de drank ten opzichte van de opgeloste deeltjes in ons lichaamsvocht. De osmolaliteit heeft effect op de opnamesnelheid van de drank.

Hypotone sportdrank

Een hypotone sportdrank bevat minder deeltjes dan het lichaamsvocht. Hierdoor kan de sportdrank zeer snel de maag verlaten. Ze zijn zeer geschikt om voor en gedurende de training te gebruiken als dorstlesser. Gemiddeld bevat een hypotone sportdrank minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.

Hypotone sportdranken kunnen snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Deze hebben een lagere dichtheid dan het lichaamsvocht waardoor het zeer snel vocht, koolhydraten en elektrolyten kan leveren. 

Voor meer info, klik op de productfoto.


Isotone sportdrank

Een Isotone sportdrank heeft ongeveer een gelijke concentratie deeltjes als het lichaamsvocht. Dit ligt tussen de 280 tot 320 milliosmol/l. Ze bevatten gemiddeld 6-8 gram koolhydraten per 100ml. Een Isotone oplossing wordt o.a. ook in ziekenhuizen gebruikt als infuus om de watervoorraad in het lichaam op peil te houden.

Isotone sportdranken kunnen snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Ze hebben het voordeel dat deze meer water door de maagdarmbarrière kunnen laten. Een isotone sportdrank heeft ook een hogere dichtheid waardoor het meer voedingsstoffen levert dan een hypotone sportdrank. 

Voor meer info, klik op de productfoto.


Hypertone sportdrank

Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Hypertone dranken blijven langer in de maag en worden dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en isotone sportdranken.

De hypertone sportdrank is vooral zeer geschikt om de koolhydraatvoorraden aan te vullen. Je kunt dus het beste een hypertone drank nemen na je training om je energievoorraden te herstellen. Ze worden soms ook aangeduid als energiedrank i.p.v. een sportdrank.