Herstel producten

Eenmaal klaar met de inspanning begint een van de meest onderschatte momenten in je trainingsopbouw. De kwaliteit van je herstel bepaalt voor een groot gedeelte je trainingseffect.

Optimalisatie na de inspanning zorgt dat je scherper aan de start verschijnt van een volgende training of wedstrijd. Je bent zo goed als je laatste herstel! Direct na de inspanning heeft het lichaam behoefte om de verbruikte reserves weer aan te vullen. Een balans tussen koolhydraten (brandstof) en eiwitten (bouwstenen) is belangrijk om herstelfase aan te vangen. Gemiddeld gezien worden deze binnen sportvoeding toegevoegd in een Recovery Drink, met de verhouding 60/40%.

Probeer steeds binnen de 45 minuten deze op te nemen dan help je het lichaam direct. De toevoeging van eiwitten ondersteunen een snel herstel van de spieren. De koolhydraten zorgen voor het op peil brengen van de glycogeenvoorraad en dat het lichaam voldoende energie heeft om het herstel te ondersteunen.

Geef je het lichaam direct na de inspanning niet de juiste voedingstoffen, dan gaat het lichaam de verloren voedingsstoffen overcompenseren. De meeste sporters herkennen het fenomeen van de vreetkick die na 2 tot 3 uur na de inspanning plaats vindt.

Recovery Drink is verkrijgbaar in vele soorten en smaken. Na een zware inspanning staat je gevoel niet open voor een zware shake en/of sterke smaak. Het is dus zaak om de drank te kiezen die past bij jouw persoonlijke behoefte. Alleen wanneer de drank voldoet aan jouw wensen zal je deze pakken waar nodig. Er is genoeg keus, dus test en ervaar welke voor jouw het beste werkt.

De Recovery Bar is veelal rijk aan eiwitten of een bron van eiwitten, in combinatie met koolhydraten. Na een zware training of wedstrijd heb je niet altijd water of melk voor handen om je herstelshake te maken. Een Recovery Bar biedt op zo’n moment uitkomst. Compact en makkelijk mee te nemen!

Recovery Drink vs Recovery Bar

Een vermoeid lichaam gaat makkelijk om met opnemen van vloeibare producten. Vertering van een vaste bar kost het lichaam energie. Energie die je al verbruikt hebt met de finale van de inspanning. De voorkeur gaat dus uit naar een herstel shake of Recovery Drink i.p.v. een Recovery Bar. Echter indien een drank niet voor handen of gewenst is blijft een reep een waardevolle aanvulling. Het blijft van belang dat je het lichaam ondersteunt met de juiste voedingsstoffen.