Wat maakt het verschil tussen de handballen?

Een leek zal zeggen dat een handbal een handbal is. Alle ballen zijn rond en zo op het eerste oog is er misschien weinig verschil maar er zijn wel degelijk verschillende aspecten die de prijs, kwaliteit en functionaliteit beïnvloeden.

De kwaliteit van de blaas

De vele handbalmerken hebben verschillende technieken ontwikkeld om de kwaliteit van de blaas in de handballen te verbeteren.

Hummel produceert de handballen met een dubbele blaas met versteviging van katoen en polyester. De blaas van Erima handballen is bedekt met textielstroken die zorgt dat je de bal nooit te hard kan opblazen. Bij Kempa hanteren ze een soortgelijk systeem.

 

Soft touch

Onder het oppervlak hebben alle handballen schuim die zorgt voor de soft touch. Hierdoor ligt de bal comfortabel in de hand. Bij de tophandballen zijn de schuimlagen verdubbeld voor een nog zachter gevoel.

 

Langere duurzaamheid met een genaaid oppervlak

Tegenwoordig worden de handballen niet simpelweg alleen maar genaaid. De losse panelen worden eerst genaaid, daarna gelijmd en tenslotte onder hoge druk uitgehard. Hierdoor kent de handbal een langere duurzaamheid, een rondere vorm en betere stuiter- en vliegeigenschappen.

 

De prijs van de handballen hangt af van de mate waarin bovenstaande technieken zijn gebruikt. Hoe duurder de handbal des te meer het productieproces van de handbal beschikt over de nieuwste technologieën.