Waarom een vectorbestand ipv een bitmapbestand?

Vectoriële – en bitmapbestanden zijn twee grafische bestandstypes met sterk verschillende kenmerken. Beiden klinken vrij technisch voor een niet-graficus. Het verschil is echter van groot belang om visuele elementen op zowel drukwerk als op het web correct en kwalitatief weer te gegeven.

Wat zijn bitmaps?

Bitmap- of rasterbestanden (bestandtypes jpg, png, gif, tif, bmp)  vind je voornamelijk terug in de vorm van digitale foto’s, zoals je die bijvoorbeeld maakt met een digitale camera. Een bitmap kan je best vergelijken met een fijn raster dat opgevuld wordt met pixels. Elke pixel heeft daarbij een specifieke kleurwaarde. Zoom je sterk in op een bitmap-afbeelding, dan merk je dat al deze pixels samen een soort blokkenpatroon vormen en het beeld minder scherp wordt.

 

Wat zijn vectoren?

In tegenstelling tot bitmaps zijn vectoriële bestanden (bestandtypes eps, ai, pdf, svg, drw) niet opgebouwd uit pixels maar uit punten. Die punten zijn verbonden door vloeiende lijnen waardoor ze vormen gaan maken. Daar waar een bitmap een raster is met kleurwaarden, is een vector een instructielijst die aan de computer zegt waar elk punt ligt. Het vergroten of verkleinen van vectors heeft geen enkel effect op de kwaliteit. De positie van alle punten en lijnen wordt snel en zonder kwaliteitsverlies herberekend tijdens het bewerken.