Welke handbal heb je nodig?

Je voorkeur voor kleur en merk en de mate van grip is een kwestie van smaak. Daarnaast zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een geschikte handbal. Denk bijvoorbeeld aan de hardheid, de maat en de regels voor je eigen competitie gebaseerd op leeftijd.

Hoe hard moet mijn handbal aanvoelen?

De zachtste handballen vind je in het assortiment van Kempa en Erima. Die van Hummel zijn over het algemeen net iets harder in gebruik. En bij Select en Molten moet je zijn voor de hardere handballen.

Hoe groot moet mijn handbal zijn?

De grootste handballen, natuurlijk binnen de gestelde voorwaarden, vind je vooral bij Select. Bij Kempa en Erima zijn de handballen ‘middelgroot’ en bevinden ze zich altijd keurig in het midden van de omtrekrange. Hummel en Molten produceren kleine handballen die zich tegen de onderkant van de maattabel bevinden.

Welke maat heb ik nodig?

  • Maat 0: de handballen met maat 0 (omtrek 46-48 cm en gewicht tot 260 gram) zijn speciaal ontwikkeld voor de kleine kinderhanden. Kinderen hebben door het kleine maatje een betere controle over de bal dat het gevoel van prestate en plezier vergroot. De handballen in maat 0 worden vooral gebruikt door kinderen (8-10 jaar
  • Maat 1: de handballen met maat 1 (omtrek 50-52 cm en gewicht 290-330 gram) zijn de officiële speelballen voor kinderen, bij meisjes (10 tot 14 jaar) en bij jongens (10 tot 12 jaar).
  • Maat 2: de handballen in maat 2 (omtrek 54-56 cm en gewicht 325-375 gram) zijn de officiële speelballen in de damescompetitie (vanaf 14 jaar). Ook jongens (12 tot 16 jaar) spelen met de handbal in maat 2.
  • Maat 3: de handballen in maat 3 (omtrek 58-60 cm en gewicht 425-475 gram) zijn de officiële speelballen in de herencompetitie (vanaf 16 jaar).